Veelgestelde vragen over het vaccinatiecentrum en de coronavaccinatie

Wat als je als kandidaat vrijwilliger nog geen antwoord hebt gekregen?

Heb je je geregistreerd als vrijwilliger voor het vaccinatiecentrum, maar je hebt nog geen antwoord ontvangen? Check dan zeker eerst de spam-filter of de map 'ongewenste e-mail' in je e-mailbox. Een aantal van de e-mails werden mogelijk geblokkeerd. Wanneer je nog geen e-mail hebt ontvangen, hoef je je geen zorgen te maken. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Waarom is vaccinatie tegen COVID-19 belangrijk?

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, een concert of voetbalmatch bij te wonen,...
Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Het is dus heel belangrijk om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

 

Doe het voor jezelf
COVID-19 kan een slopende ziekte zijn en het valt niet te voorspellen hoe ziek je ervan wordt. Je kan een milde versie doormaken, met symptomen die doen denken aan griep. Maar sommige mensen worden helaas veel ernstiger ziek en hebben zelfs intensieve zorg nodig of overlijden. 

 

Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan wanneer je je niet laat vaccineren. 

 

Doe het voor elkaar
Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een ganse gemeenschap beschermd. Als je je laat vaccineren, bouw je dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle te krijgen op dit virus en het uit de samenleving te krijgen. Lees hier meer!

Hoe en wanneer word ik uitgenodigd voor mijn vaccinatie?

Elke meerderjarige (+18-jarige) inwoner zal een uitnodiging krijgen voor vaccinatie via brief, sms of e-mail. Op deze uitnodiging vind je de plaats van vaccinatie en een datum en uur van vaccinatie. Vaccinatie zal enkel kunnen op afspraak. Op deze uitnodiging staat een code om de datum en het uur online te bevestigen, te weigeren of een wijziging van uur aan te vragen. Lees dit zorgvuldig. 

 

Ook als je je niet wenst te laten vaccineren, zal er gevraagd worden om jouw afspraak online te annuleren. Enkel op die manier geef je de kans aan anderen om op dat moment gevaccineerd te worden.

 

Indien online werken voor jou niet vanzelfsprekend is, kan je telefonisch contact opnemen met de centrale helpdesk Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken op het nummer 011 49 49 07. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Hoe verloopt een bezoek aan het vaccinatiecentrum?

Het vaccineren verloopt in vier stappen. Je kan deze stappen bekijken aan de hand van dit filmpje.

Het moment voor jouw vaccinatie is aangebroken. Je laten vaccineren is eenvoudig en gratis. De vaccinatieprocedure gebeurt in verschillende stappen. Je voorziet best een half uur tot een uur tijd ter plaatse. Een klein maar belangrijk moment!

Begeef je op het vastgelegde moment naar het vaccinatiecentrum Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken. Kom niet te vroeg en zeker niet te laat. Ben je te vroeg? Wacht dan even in de wagen. 

Je afspraak exact nakomen is van groot belang om alles in het vaccinatiecentrum zo vlot mogelijk te laten verlopen.


Je gaat het vaccinatiecentrum binnen langs de voormalige ingang van het Minderbroedersklooster (Minderbroedersstraat 5). Een steward aan de ingang zal eerst jouw temperatuur meten en nagaan of je koorts hebt. De steward controleert ook of je alle documenten bij je hebt, je mondmasker correct draagt en of je voldoende afstand houdt. 


Stap 1: Je checkt in

Na de controle kan je je registreren in het lokaal “check-in / onthaal”. Hiervoor hou je je elektronische identiteitskaart en je uitnodiging bij de hand. Indien je komt voor je tweede dosis, heb je ook je vaccinatiekaartje nodig. Na het onthaal zal je worden gevraagd een kleur te volgen (rood, groen, blauw of oranje) en word je doorverwezen naar de medische zone.


Stap 2: je gezondheidstoestand

In de lokalen ‘medical – medische voorgeschiedenis’ zal een verpleegkundige je informeren over het vaccin. Samen overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en je gezondheidstoestand. Hier krijg je al dan niet groen licht voor je vaccinatie en word je doorverwezen binnen hetzelfde gekleurde pad naar een vaccinatieruimte.
Je gezondheidstoestand wordt overlopen.


Stap 3: je vaccinatie en registratie van je vaccin

In de vaccinatieruimte krijg je je vaccin. Om dit vlot te laten verlopen vragen we om makkelijke kledij te dragen zodat je je bovenarm kan ontbloten. Nadat je vaccinatie werd toegediend, zal dit dadelijk voor jou worden geregistreerd in Vaccinet. Nadien wandel je verder naar de wachtzone. Onderweg krijg je de mogelijkheid om je tweede afspraak, die voor je herhalingsinenting (2de dosis), te laten controleren of aan te passen.

Draag kledij waarbij je gemakkelijk je bovenarm kan ontbloten.


Stap 4: 15 minuten wachten

Je begeeft je tenslotte naar de wachtzone in de voormalige kerk, waar je gevraagd wordt om 15 minuten te rusten. Neem plaats op één van de stoelen die overeenkomen met de kleurcode van de vaccinatieruimte. Na 15 minuten kan je het vaccinatiecentrum verlaten langs de uitgang van de kerk.

Is het vaccin tegen COVID-19 veilig?

De ontwikkeling van het coronavaccin kreeg wereldwijd de hoogste prioriteit. De administratieve procedure is verkort maar alle veiligheidsstappen zijn gezet en elk vaccin is uitgebreid getest bij een grote groep mensen. Ook oudere mensen en kwetsbare personen zaten in die testgroep. Alle vaccins doorlopen een uiterst strenge goedkeuringsprocedure voor gebruik. De Europese goedkeuring garandeert dat het stuk voor stuk betrouwbare vaccins zijn.

 

Hoe werkt het vaccin en welke bescherming biedt het?

Het vaccin stimuleert je immuunsysteem waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt om de virusdeeltjes te bestrijden. Als je nadien met het virus in contact komt, beschermen de antistoffen je. Vergelijk het met een veilig en comfortabel harnas dat je beschermt tegen schadelijke indringers van buitenaf. Studies waarbij 40.000 vrijwilligers gevaccineerd werden, wezen uit dat de eerste vaccins die we in ons land toedienen, voor meer dan 90% werkzaam zijn.

Hoe wordt het vaccin toegediend?

Je krijgt een injectie in de bovenarm.

 

Hoeveel dosissen moet ik krijgen?

Je hebt twee dosissen nodig, die met een tussentijd van drie tot vier weken toegediend worden. Om beschermd te zijn, is het belangrijk dat je beide dosissen ontvangt.

 

Zijn er bijwerkingen?

Dat kan, maar de meerderheid van de bijwerkingen zijn mild en gaan spontaan over, zoals een rode zwelling op de injectieplaats, lichte koorts of vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen zoals een allergische reactie zijn zeldzaam. Dergelijke reacties treden op tussen vijf en tien minuten nadat het vaccin is toegediend. Ze zijn goed behandelbaar en we volgen je goed op. In het vaccinatiecentrum
is altijd een dokter aanwezig.

 

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Nee, want dat zou het vaccinatieproces alleen maar vertragen. Alle vaccins zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Ze zijn dus allemaal veilig en werkzaam.

 

Als ik ziek ben, kan ik me dan laten vaccineren?

Als je milde symptomen hebt, kun je je het best laten vaccineren. Als je echt ziek bent, wordt de vaccinatie enkele dagen uitgesteld tot je je weer beter voelt. Vraag zeker raad aan je huisarts of aan het verzorgend personeel als je twijfelt.

 

Moet ik me nog laten vaccineren als ik al COVID-19 heb gehad?

Ja, vaccinatie blijft belangrijk. Ook als je eerder al besmet was met COVID-19, kun je opnieuw besmet raken en ernstig ziek worden. Een vaccin beschermt je daartegen.

Moet ik me na de vaccinatie nog aan de maatregelen houden?
Ook nadat je je hebt laten vaccineren, is het belangrijk om nog een tijdje de coronamaatregelen op te volgen. Pas als iedereen de kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren en er voldoende mensen beschermd zijn, kunnen we weer opgelucht ademhalen en ons leven weer oppakken.

 

Hoe kan ik best naar het vaccinatiecentrum komen?

Het vaccinatiecentrum bevindt zich in het centrum van de stad. Kom je met de wagen? Volg dan de aangegeven parkeerroutes. Kom je met het openbaar vervoer? Klik dan hier voor meer informatie. Voor fietsers en bromfietsen is er een stalling voorzien vlak bij de ingang van het vaccinatiecentrum.

 

Wat als ik zelf niet naar het vaccinatiecentrum kan komen?

Zoveel mogelijk mensen zullen gevaccineerd worden in het vaccinatiecentrum. Voor mensen die minder mobiel zijn, zal ondersteuning mogelijk zijn om de verplaatsing naar het centrum te maken.

 

Thuisvaccinatie of vaccinatie via de huisarts kan worden georganiseerd voor een aantal doelgroepen. Wens je hierover meer informatie? Neem dan contact op met je huisarts.

Waar vind ik informatie voor anderstaligen?

Ben je op zoek naar anderstalige informatie over de vaccinatiecampagne? Surf dan naar deze website waar de praktische informatie in verschillende talen voorhanden is.

  • Facebook stad Sint-Truiden
  • Instagram Stad Sint-Truiden

© 2021 stad Sint-Truiden