Ontwerp zonder titel (3).png

Veelgestelde vragen over het vaccinatiecentrum en de coronavaccinatie

Wat met de reservelijst en risicogroepen?

Sinds dinsdag 6 april kan iedereen zich inschrijven op de elektronische reservelijst van een vaccinatiecentrum in de buurt. Dat gebeurt via QVax het online systeem dat het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid hiervoor in werking heeft gesteld. Het systeem wordt momenteel getest in Deinze en Roeselare en zou vanaf volgende week ook door andere vaccinatiecentra in gebruik kunnen genomen worden. Het vaccinatiecentrum Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken zal hiervan gebruik maken van zodra het systeem beschikbaar is.


Via QVax kan iedereen zich online inschrijven op een elektronische reservelijst voor vaccinatie in het centrum in zijn buurt. Men kan er aangeven op welke momenten men beschikbaar is om snel te worden opgeroepen. Als het vaccinatiecentrum dan mensen nodig heeft om vrijgekomen vaccinatieplaatsen in te vullen, zal het centrum via de elektronische reservelijst van QVax automatisch de burgers met hoogste prioriteiten (bijvoorbeeld de oudste) kunnen oproepen die hebben aangegeven dan beschikbaar te zijn. Die burger krijgt dan een sms en e-mail en wordt gevraagd om snel te reageren, meteen online te bevestigen dat hij/zij de vrijgekomen plaats inneemt en zich naar het vaccinatiecentrum te begeven.


Op dit moment wordt de software uitvoerig getest. Als de vaccinatiecentra van Deinze en Roeselare van oordeel zijn dat deze nieuwe tool een voldoende positieve gebruikerservaring heeft en een meerwaarde is voor de vaccinatiecentra, dan zal het vaccinatiecentrum Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken gebruik maken van QVax. Dit zal wellicht al mogelijk zijn vanaf 12 april.

Aanmelden op de lijst van Qvax kan vanaf vandaag via www.qvax.be


Ondertussen is er ook meer informatie bekend over de vaccinatie voor risicopatiënten jonger dan 65 jaar. Zij lopen vanwege hun medische achtergrond meer risico om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Deze risicopatiënten (18-65 jaar) komen onmiddellijk na de 65+’ers aan de beurt voor hun coronavaccinatie. De uitnodiging voor die groep van risicopatiënten worden vanaf midden april tot in mei verwacht.

Vanaf 8 april 2021 kan iedereen zelf nakijken of hij of zij op de lijst van risicopatiënten staat via de website van My Healthviewer (inloggen met elektronische identiteitskaart). Voor meer info kan je ook terecht op www.laatjevaccineren.be.

 

Wat als je als kandidaat vrijwilliger nog geen antwoord hebt gekregen?

Heb je je geregistreerd als vrijwilliger voor het vaccinatiecentrum, maar je hebt nog geen antwoord ontvangen? Check dan zeker eerst de spam-filter of de map 'ongewenste e-mail' in je e-mailbox. Een aantal van de e-mails werden mogelijk geblokkeerd. Wanneer je nog geen e-mail hebt ontvangen, hoef je je geen zorgen te maken. We nemen zo snel mogelijk contact met je op. Blijf je intussen met vragen zitten? Neem dan contact op met via e-mail: hrmanager@elzhaspengouw.be.

Waarom is vaccinatie tegen COVID-19 belangrijk?

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, een concert of voetbalmatch bij te wonen,...
Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Het is dus heel belangrijk om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

 

Doe het voor jezelf
COVID-19 kan een slopende ziekte zijn en het valt niet te voorspellen hoe ziek je ervan wordt. Je kan een milde versie doormaken, met symptomen die doen denken aan griep. Maar sommige mensen worden helaas veel ernstiger ziek en hebben zelfs intensieve zorg nodig of overlijden. 

 

Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan wanneer je je niet laat vaccineren. 

 

Doe het voor elkaar
Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een ganse gemeenschap beschermd. Als je je laat vaccineren, bouw je dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle te krijgen op dit virus en het uit de samenleving te krijgen. Lees hier meer!

Hoe en wanneer word ik uitgenodigd voor mijn vaccinatie?

Elke meerderjarige (+18-jarige) gedomicilieerde inwoner van Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken zal een uitnodiging krijgen voor vaccinatie via brief, sms of e-mail. Op deze uitnodiging vind je de plaats van vaccinatie en een datum en uur van vaccinatie. Vaccinatie zal enkel kunnen op afspraak. Op deze uitnodiging staat een code om de datum en het uur online te bevestigen, te weigeren of een wijziging van uur aan te vragen. Lees dit zorgvuldig. 

 

Ook als je je niet wenst te laten vaccineren, zal er gevraagd worden om jouw afspraak online te annuleren. Enkel op die manier geef je de kans aan anderen om op dat moment gevaccineerd te worden.

 

Indien online werken voor jou niet vanzelfsprekend is, kan je telefonisch contact opnemen met de centrale helpdesk Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken op het nummer 011 49 49 07. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Heb je nog meer hulp nodig? In deze video leggen we uit hoe je je afspraak kan bevestigen.

Hoe verloopt een bezoek aan het vaccinatiecentrum?

Het vaccineren verloopt in vier stappen. Je kan deze stappen bekijken aan de hand van dit filmpje.

Het moment voor jouw vaccinatie is aangebroken. Je laten vaccineren is eenvoudig en gratis. De vaccinatieprocedure gebeurt in verschillende stappen. Je voorziet best een half uur tot een uur tijd ter plaatse. Een klein maar belangrijk moment!

Begeef je op het vastgelegde moment naar het vaccinatiecentrum Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken. Kom niet te vroeg en zeker niet te laat. Ben je te vroeg? Wacht dan even in de wagen. 

Je afspraak exact nakomen is van groot belang om alles in het vaccinatiecentrum zo vlot mogelijk te laten verlopen.


Je gaat het vaccinatiecentrum binnen langs de ingang in de Capucienessenstraat. Een steward aan de ingang zal eerst jouw temperatuur meten en nagaan of je koorts hebt. De steward controleert ook of je alle documenten bij je hebt, je mondmasker correct draagt en of je voldoende afstand houdt. 


Stap 1: Je checkt in

Na de controle kan je je registreren in het lokaal “check-in / onthaal”. Hiervoor hou je je elektronische identiteitskaart en je uitnodiging bij de hand. Indien je komt voor je tweede dosis, heb je ook je vaccinatiekaartje nodig. Na het onthaal zal je worden gevraagd een kleur te volgen (rood, groen, blauw of oranje) en word je doorverwezen naar de medische zone.


Stap 2: je gezondheidstoestand

In de lokalen ‘medical – medische voorgeschiedenis’ zal een verpleegkundige je informeren over het vaccin. Samen overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en je gezondheidstoestand. Hier krijg je al dan niet groen licht voor je vaccinatie en word je doorverwezen binnen hetzelfde gekleurde pad naar een vaccinatieruimte.
Je gezondheidstoestand wordt overlopen.


Stap 3: je vaccinatie en registratie van je vaccin

In de vaccinatieruimte krijg je je vaccin. Om dit vlot te laten verlopen vragen we om makkelijke kledij te dragen zodat je je bovenarm kan ontbloten. Nadat je vaccinatie werd toegediend, zal dit dadelijk voor jou worden geregistreerd in Vaccinet. Nadien wandel je verder naar de wachtzone. Onderweg krijg je de mogelijkheid om je tweede afspraak, die voor je herhalingsinenting (2de dosis), te laten controleren of aan te passen.

Draag kledij waarbij je gemakkelijk je bovenarm kan ontbloten.


Stap 4: 15 minuten wachten

Je begeeft je tenslotte naar de wachtzone in de voormalige kerk, waar je gevraagd wordt om 15 minuten te rusten. Neem plaats op één van de stoelen die overeenkomen met de kleurcode van de vaccinatieruimte. Na 15 minuten kan je het vaccinatiecentrum verlaten langs de uitgang van de kerk.

Is het vaccin tegen COVID-19 veilig?

De ontwikkeling van het coronavaccin kreeg wereldwijd de hoogste prioriteit. De administratieve procedure is verkort maar alle veiligheidsstappen zijn gezet en elk vaccin is uitgebreid getest bij een grote groep mensen. Ook oudere mensen en kwetsbare personen zaten in die testgroep. Alle vaccins doorlopen een uiterst strenge goedkeuringsprocedure voor gebruik. De Europese goedkeuring garandeert dat het stuk voor stuk betrouwbare vaccins zijn.

 

Hoe werkt het vaccin en welke bescherming biedt het?

Het vaccin stimuleert je immuunsysteem waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt om de virusdeeltjes te bestrijden. Als je nadien met het virus in contact komt, beschermen de antistoffen je. Vergelijk het met een veilig en comfortabel harnas dat je beschermt tegen schadelijke indringers van buitenaf. Studies waarbij 40.000 vrijwilligers gevaccineerd werden, wezen uit dat de eerste vaccins die we in ons land toedienen, voor meer dan 90% werkzaam zijn.

Hoe wordt het vaccin toegediend?

Je krijgt een injectie in de bovenarm.

 

Hoeveel dosissen moet ik krijgen?

Afhankelijk van het soort vaccin, heb je één of meerdere dosissen nodig. Meer info hierover vind je hier.

 

Zijn er bijwerkingen?

Dat kan, maar de meerderheid van de bijwerkingen zijn mild en gaan spontaan over, zoals een rode zwelling op de injectieplaats, lichte koorts of vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen zoals een allergische reactie zijn zeldzaam. Dergelijke reacties treden op tussen vijf en tien minuten nadat het vaccin is toegediend. Ze zijn goed behandelbaar en we volgen je goed op. In het vaccinatiecentrum
is altijd een dokter aanwezig.
 

Wat na mijn vaccinatie?

Wat gebeurt er vlak na je eerste vaccinatie? Hoe wordt ik op de hoogte gebracht van mijn tweed vaccinatie? Wat moet ik doen als ik bijwerkingen heb? Je vind het antwoord op al deze vragen in deze handige video.

 

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Nee, want dat zou het vaccinatieproces alleen maar vertragen. Alle vaccins zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Ze zijn dus allemaal veilig en werkzaam.

 

Als ik ziek ben, kan ik me dan laten vaccineren?

Ben je acuut ziek – bv. door een besmetting met het coronavirus - dan laat je je beter niet vaccineren. Stel je vaccinatie beter uit tot 14 dagen na genezing. 

 

Ben je besmet met het coronavirus, ook al heb je geen klachten? Ook dan stel je de vaccinatie beter uit tot 14 dagen na de afname van je positieve coronatest. 

 

Heb je een ernstige of langdurige ziekte, dan is vaccinatie tegen COVID-19 sterk aanbevolen om je te beschermen tegen ernstige complicaties als gevolg van COVID-19. Een chronische aandoening vormt geen contra-indicatie voor de COVID-19-vaccinatie.

 

Bij koorts boven 38°C wordt vaccinatie (ook met andere vaccins) uitgesteld totdat de koorts afgenomen is.

Bij twijfel vraag je best raad aan je (huis)arts.

 

Moet ik me nog laten vaccineren als ik al COVID-19 heb gehad?

Ja, vaccinatie blijft belangrijk. Ook als je eerder al besmet was met COVID-19, kun je opnieuw besmet raken en ernstig ziek worden. Een vaccin beschermt je daartegen.

Moet ik me na de vaccinatie nog aan de maatregelen houden?
Ook nadat je je hebt laten vaccineren, is het belangrijk om nog een tijdje de coronamaatregelen op te volgen. Pas als iedereen de kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren en er voldoende mensen beschermd zijn, kunnen we weer opgelucht ademhalen en ons leven weer oppakken.

 

Hoe kan ik best naar het vaccinatiecentrum komen?

Het vaccinatiecentrum bevindt zich in het centrum van de stad. Kom je met de wagen? Volg dan de aangegeven parkeerroutes. Kom je met het openbaar vervoer? Klik dan hier voor meer informatie. Voor fietsers en bromfietsen is er een stalling voorzien vlak bij de ingang van het vaccinatiecentrum.

 

Wat als ik zelf niet naar het vaccinatiecentrum kan komen?

Minder mobiele inwoners kunnen voor hun transport van en naar het vaccinatiecentrum in Sint-Truiden een beroep doen op verschillende taxibedrijven die op het grondgebied Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken actief zijn. Hiervoor sloten de gemeenten Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken vandaag een samenwerkingsovereenkomst af. 

De aanvraag van de rit zal steeds via het callcenter van het vaccinatiecentrum gebeuren op het telefoonnummer 011 49 49 07.

Wie rekent op een taxidienst, vraagt de rit minstens twee dagen op voorhand aan via het callcenter 011494907  en kan meteen ook zijn vaccinatieafspraak bevestigen. Een medewerker van het callcentercenter zal de afspraak controleren en een rit boeken bij een taxibedrijf.

Minder mobiele inwoners betalen voor deze service een vast tarief van vijf euro voor hun rit heen en terug het vaccinatiecentrum. Dit tarief is van toepassing ongeacht of er één of twee personen vervoerd worden.

 

Thuisvaccinatie of vaccinatie via de huisarts kan worden georganiseerd voor een aantal doelgroepen. Wens je hierover meer informatie? Neem dan contact op met je huisarts.

Waar vind ik informatie voor anderstaligen?

Ben je op zoek naar anderstalige informatie over de vaccinatiecampagne? Surf dan naar deze website waar de praktische informatie in verschillende talen voorhanden is.

De video over het bezoek aan het vaccinatiecentrum is intussen beschikbaar in een aantal talen: 

  • Video vaccinatiecentrum in het Pools

  • Video vaccinatiecentrum in het Arabisch

  • Video vaccinatiecentrum in Hindi

  • Video vaccinatiecentrum in Punjabi

  • Video vaccinatiecentrum in het Roemeens